Avel

Avelsarbetet har som huvudmålsättning att ta fram ädla högställda hästar med god ridbarhet och tre mycket goda gångarter. Varje år ligger något av våra föl eller unghästar i topp i sin årgång. Då vi tror på långsiktighet i avelsarbetet har vi sedan 40-talet valt att utveckla stofamilj 31, (elmarinafamiljen) från början en ren Trakhenerfamilj. Våra avkommor särpräglas ofta av vackra huvuden och halsar med stora gångarter och ett hjärta av stål.

Då vi länge haft en strategi att arbeta med säkra avelslinjer har vi valt att avla på de bästa svenska gångartslinjerna och kombinera dessa med många av Europas ledande dressyrblod.

Detta gör avkommorna mycket attraktiva både vad gäller avel samt tävling. Vi avlar idag på ston efter bl a. Carson Ask, Cashmir, Corrado WL, Dalwhinnie, De Niro, Don Shufro, First Wish samt Rohdiamant. Läs mer under Våra avelston

Våra ston är noga selekterade och självklart avlar vi endast på ston som erhållit minst diplom vid treårstest eller motsvarande. Samtliga av våra 10 aktiva avelsston är listade av ASVH som selektionsston. På SWBs blupranking har vi 2014 sju VH-ston bland de 56 högst rankade.